Digitalisering in zorg en onderwijs? Wij zijn er klaar voor!

In januari 2019 vond weer de jaarlijkse e-healthweek plaats. In deze week wordt extra aandacht geschonken aan de toekomst van de zorg. Maar de zorg is niet de enige sector waar de digitalisering een grote inhaalslag maakt. Ook in het onderwijs wordt er grootschalig overgeschakeld naar een digitale omgeving. Daar zijn de meeste organisaties niet alleen bezig om alle informatie over de leerlingen, scholieren en studenten digitaal te beheren, maar wordt er ook steeds meer aan e-learning gedaan. Daarbij is niet alleen de lesstof maar zijn ook de resultaten digitaal. Ook deze zijn uiteraard in hoge mate privacygevoelig en worden ook nog eens gekoppeld aan de persoonlijke informatie van de leerlingen.

Gevoelige informatie is levensader van organisaties

Datzelfde probleem is er natuurlijk ook in de gezondheidszorg. Zowel in de medische als psychische gezondheidszorg wordt nagenoeg alle persoonlijke informatie digitaal opgeslagen. Daarnaast zijn er ook steeds meer digitale behandelmethoden, en worden steeds meer medische gegevens digitaal verwerkt. En al deze gegevens worden aan de persoonlijke informatie van de patiënten gekoppeld. En net zoals in het onderwijs, wordt er ook in de gezondheidszorg nog veel informatie op papier verwerkt. Dat betekent niet alleen dat er twee ‘systemen’ qua gegevensregistratie zijn, maar ook dat de gegevens die op papier staan, ook moeten worden gedigitaliseerd.

Gemeenschappelijke uitdaging onderwijs en gezondheidszorg

Zo hebben het onderwijs en de gezondheidzorg in feite een aantal gemeenschappelijke uitdagingen. Beide sectoren beschikken namelijk over een enorme hoeveelheid privacygevoelige informatie die op zowel op papier staat als digitaal is opgeslagen. Al deze informatie moet uiteindelijk digitaal worden verwerkt en opgeslagen. Beide sectoren zitten midden in die transitie. En in beide sectoren is het vaak helemaal niet zo vanzelfsprekend dat alle informatie digitaal wordt verwerkt. De mensen moeten daar vaak nog een hele andere mindset krijgen. En om het nog moeilijker te maken, zijn het ook allebei sectoren waarin meer wordt bezuinigd dan geïnvesteerd.

Beheren en digitaliseren van archieven en dossiers

Bevindt uw organisatie zich ook in zo’n transitie? Wilt u weten wat er nodig is om informatie veilig op te slaan? Wilt u archieven, dossiers en andere documenten laten digitaliseren en digitaal toegankelijk maken? Moet die informatie conform de hoogste eisen worden opgeslagen, en de papieren archieven ook nauwgezet worden beheerd en zodra het kan worden vernietigd? Wilt u dat ook de post digitaal wordt verwerkt? Daar hoeft u slecht één enkel telefoontje te plegen. Het team van 123archief staat namelijk voor u klaar om u te helpen ook deze uitdaging aan te gaan en tot een goed einde te brengen. Wij zijn u graag van dienst!

Geef een reactie